keskiviikko 12. elokuuta 2015

Järjestökeskukset kartalle: Kemijärven Kiehispirtti


Kirjoittajana Sanna Hiltunen, Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen toiminnanjohtaja, Järjestökeskusten verkoston koollekutsuja ja puheenjohtaja


Lappilaisten järjestöjen yhteisen työskentelyn tuloksena järjestöstrategiaprosessin aikana tunnistettiin tarve yli järjestörajojen yhdistää voimavaroja kolmen teeman ympärillä; 1) viestinnän, 2) tiedontuotannon ja 3) Järjestötalojen/-keskusten kehittämisen osalta.

Järjestökeskuten verkoston perustamiskokouksessa verkoston toiminnan tavoitteiksi kirjattiin 1) järjestöjen tilojen kartoitus, 2)  Tutustuminen eri tiloihin, 3)  rahoituskanavien selvittäminen ja 4) tiloihin liittyvien opinnäytetöiden auki kirjoittaminen. Eri tiloihin tutustuminen päätettiin toteuttaa siten että tulevat kokoukset kiertävät  eri  järjestökeskuksissa tai -taloissa. Jokaisen kokouksen  yhteydessä esitellään keskuksen/talon toimintaa  ja samalla kootaan Lapin järjestökeskuksia ja -taloja koskevaa tietoa. Näistä vierailusta päätettiin myös tehdä pienet kuvaukset blogiin ja tässä ensimmäinen. 


IMG_1346.JPG 

 Järjestökeskuksiin tutustuminen aloitettiin Kemijärven Kiehispirtiltä 12.5.2015. Nykymallisen  Kiehispirtin juuret ovat vahvasti Kemijärven järjestökiehinen ry:n toiminnassa ja Nina Peronius kertoi yhdistyksen historiasta ja toiminnasta. Yhdistyksellä on tällä hetkellä 35 jäsenjärjestöä, jonka toimintaa koordinoi 8 eri järjestön muodostama hallitus. Järjestöjen yhteistyö käynnistyi Kemijärvellä jo 1993, ja erilaisia hankkeita on toteutettu useita, esimerkiksi Järjestöjen tietoteknologia/Järjestökipinä -hanke.

IMG_1401.JPG 


Nina kertoi, että hankkeista on jäänyt paljon asioita elämään. Järjestöillä on ollut yhteinen toimitila vuodesta 1998 alkaen. Toimitila on sijainnut aikojen saatossa useassa eri osoitteessa. Kemijärven kaupunki on tukenut Kiehispirtin toimintaa vuosien saatossa eri tavoin. Vuodesta 2012 lähtien Kemijärven Järjestökiehinen ry on ollut ilman työntekijää, mutta toiminta on jatkunut siitä huolimatta vapaaehtoisvoimin ja yhteistyöllä eri toimijoiden kesken.

IMG_1413.JPG 


Kiehispirtin viimeisin muutto tapahtui keväällä 2015 kun toimintatila muutti Särkikankaalle. Voimavarojen yhdistämisestä oli puhuttu ja loppujen lopuksi muutto uusiin tiloihin tapahtui aika nopealla aikataululla. Tiloissa toimii  nyt myös Tunturilan setlementin Välittävä -hanke jonka roolina on kehittää Kemijärvellä uusia vapaaehtoistyön muotoja. Hankkeen työntekijöiden työhuoneet sijaitsevat Kiehispirtillä ja he samalla huolehtivat tiloihin liittyvistä juoksevista asioista. 

Yhteiset tilat mahdollistavat myös järjestöjen välisen yhteistyön. Välittävä- hankkeen toiminnan  tavoitteena on vapaaehtoistoiminnan, viranomaisten ja järjestöjen yhteistoiminnan kehittäminen sekä vapaaehtoisten auttajien koulutusten järjestäminen. Anita kertoi, että sitoutuminen esimerkiksi tukihenkilötoimintaan on haasteellista,  mutta vuosia sitten jo hyväksi havaittu kynkkärinki (ulkoiluttamisapu hoitokotien asukkaille) toimii jälleen ja uusia oivalluksia on mm. se että  vapaaehtoistoiminnassa on tarjolla erilaisia rooleja kuten “vähän auttelijat”, jotka ovat koulutettuja mutta eivät halua sitoutua pitempikestoisiin juttuihin, “apukädet” taas  auttavat mm. pyörätuolien kanssa erilaisissa tapahtumissa, ja “pika-auttajat” jotka keikkailevat mielllään lyhyellä varoitusajalla. Vapaaehtoistoiminnan koordinaatiota tarvitaan ja ihmisiä on saatettava yhteen. 

 IMG_1396.JPG 

 Kiehispirtillä on jälleen säpinää ja perusasiat ovat edelleen tallella. Järjestökeskus tarjoaa jäsenjärjestöilleen tilat joissa säilyttää arkistojaan, tehdä toimistotöitä sekä pitää kokouksia ja muita tapaamisia. Kiehisprtin uuden ilmeen suunnitteli sisustusarkkitehti harjoittelutyönään ja täytyy sanoa että ihanan raikkaat ja toimivat tilat ovatkin. Kiehispirtin väki toivottaa vierailijat lämpimästi tervetulleiksi.


Seuraavaksi pääsemme syksyllä tutustumaan Sodankylän järjestötalo Kitiseen 1.10.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti