maanantai 5. lokakuuta 2015

Lappilaiset järjestöt mukaan kuntien hyvinvointikertomustyöhön



Kirjoittajana Brita Karjalainen, Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n harjoittelija


Hyvinvointikertomus on sähköinen väline, jonka avulla suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan kunnan toimintaa. Valtuustokausittain tehtävä hyvinvointikertomus antaa oikein tehtynä hyvinkin käytännönläheistä ja havainnollistavaa tietoa hyvinvointijohtamisen tueksi. Sähköinen hyvinvointikertomus on hyödyllinen, mutta ei haasteeton työväline kunnille. Järjestöille se tarjoaa väyliä vaikuttaa kunnan päätöksentekoon ja toimia jäsentensä ja kuntalaisten äänen esiin nostajina.

Lapissa hyvinvointikertomuksen tekemistä on viety eteenpäin kunnissa itsenäisesti mutta myös PaKaste-hankkeessa koulutuksilla, vertaispalavereilla, työskentelyjaksoilla ja kuntakäynnein. Lapin kunnista lähes kaikilla onkin jo sähköinen hyvinvointikertomus, tosin niiden laajuus vaihtelee. Hyvinvointikertomusten haasteena onkin lakisääteisyydestä huolimatta niiden toteutuminen ja erityisesti monialaisen toteuttamisen onnistuminen.  Hyvinvointikertomuksissa avataan kuntien tilannetta erilaisten indikaattoreiden valossa, mutta tilastotietoa selventämään on mahdollista käyttää järjestöjen tuottamaa kokemustietoa kuntalaisten arjesta ja tarpeista. Kokemustiedon etuna on muutoksien havaitseminen jo ennen kuin ne näkyvät tilastotiedossa. Järjestöt voivat olla mukana hyvinvointikertomustyössä  myös työryhmissä analysoimassa indikaattoritietoa tai määrittelemässä tulevaisuuden painopisteitä.

Tällä hetkellä kunnille tyypillisin tapa ottaa järjestöt mukaan hyvinvointikertomustyöhön on huomioida järjestöt yhteistyökumppaneina tulevaisuuden toimenpiteitä suunnitellessa. Tällöin järjestöt tulevat esiin esimerkiksi ostopalveluiden tuottajina, harrastusten järjestäjinä, palveluiden kehittäjinä, yhteisöllisyyden lisääjinä, kylien kehittäjinä, kulttuuripalveluiden tuottajina, kansanterveydestä huolehtijoina, kumppaneina päihteiden vastaisessa työssä, nuorten palveluiden tuottajina ja ylipäätään hyvinvoinnin tekijöinä.

Järjestöjen rooli hyvinvointikertomuksessa on kuitenkin vielä pieni ja satunnainen, mihin pyritään saamaan muutosta. Teen harjoittelussani Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksessä selvitystä järjestöjen tämänhetkisestä roolista hyvinvointikertomuksessa. Selvityksen tarkoitus on toimia apuna tulevaisuudessa, kun kehitetään malleja siitä, miten järjestöt voisivat osallistua hyvinvointikertomustyöhön ja näkyä hyvinvointikertomuksissa. Osana selvitystä tein lappilaisille kunnille kyselyn, jossa tiedustelen millainen rooli järjestöillä on ollut hyvinvointikertomustyössä, miten kunnat haluaisivat järjestöjen olevan siinä mukana, miten kunnat näkevät järjestöt suhteessa hyvinvointikertomustyöhön ja tarvitaanko kunnissa tukea järjestöjen saamiseksi ja ottamiseksi mukaan hyvinvointikertomuksen tekoon. Työn valmistuttua kerron myös blogissa, millaisia asioita kyselyssä ja selvityksessä nousi esiin.