torstai 17. joulukuuta 2015

Kiitollisuutta!

Kirjoittajana Lapin Leikkilähetti Raili Pokka-Mattanen

Halaukset ja tsemppitoivotukset alkavalle Terhokerholle, viimeiset vilkutukset. Ulkona vilkaisen taivaalle, jossa tähdet tuikkivat ja revontulet loimuavat. 


Auton keulan kääntyessä kotia kohti ja valojen lakaistessa lumista tietä mietin kulunutta syksyä. Tunnen suurta kiitollisuutta siitä, kuinka pyyteettömästi ja iloisella mielellä vapaaehtoiset ovat alkaneet yhdyshenkilöiksi ja Terhokerhon ohjaajiksi. Kantava ajatuksemme on: tehdään hyvää yhdessä.
Mieleeni tulevat ujot katseet ja hymyt, ääneen lausutut lauseet: voisinko minä, saisinko minäkin olla mukana toimimassa Terhokerhossa. Ajatuksiini tulee myös kaikki se yhteinen tekeminen: palvelukodin seinällä oleva puu, jonka lehtien väri vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Olemme vetäneet nuottaa, seikkailleet luontopolulla tunnistamassa linnunkuvia, olemme taputelleet hiekkakakkuja hiekkalaatikolla kielen vaihtuessa suomesta vieraaseen kieleen. Olen myös nähnyt ryppyisillä kasvoilla onnellisen hymyn, kun tuuditettavana on pieni lapsi.
Kiitollisuus valtaa mielen siitä, kun on saanut olla mukana jakamassa kokemuksia ja tuntemuksia. Mieltä lämmittää kaikki se tuki ja apu, jota olen saanut, jotta Terhokerhot käynnistyisivät eri puolilla Lappia.
Hei, tähdenlento! Saan toivoa! Toivon kaikille vapaaehtoisille, Terhokerholaisille, tomerille leikkiläheteille, mahtavalle taustatiimille sekä SPR:n ja MLL:n työkavereille onnellista ja leikkisää uutta vuotta 2016!

perjantai 11. joulukuuta 2015

Kuntalaisraati kehittämässä vapaaehtoistoimintaa Rovaniemellä

Kirjoittajana Taika Kopra

Rovaniemen Järjestötalolla kokoontui tiistaina 1.12. ensimmäinen vapaaehtoistoimintaa kehittävä kuntalaisraati. Kuntalaisraatiin osallistui järjestöjen vapaaehtoisia, järjestötyötä tekeviä ja kuntalaisia, jotka eivät toimi tällä hetkellä missään järjestössä. Paikalla oli kahdentoista hengen joukko eri-ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia rovaniemeläisiä.

Raadissa työskenneltiin pienryhmissä fasilitaattoreiden eli keskusteluttajien ohjauksessa.

Raatilaisten tehtävänä oli aluksi pohtia vapaaehtois- ja järjestötoimintaan osallistumisen esteitä kuntalaisten näkökulmasta. Esimerkiksi heikko tiedotus, pitkät välimatkat ja mielikuvat vapaaehtoistyön sitovuudesta ja vaikeudesta nousivat esiin toimintaan osallistumisen esteinä. Seuraavassa vaiheessa raatilaisille annettiin vapaat kädet ideoida keinoja, joilla esteistä päästään eroon. Ratkaisuehdotuksia sai miettiä vailla huolta arjen realiteeteista kuten rahasta, ja raatilaiset tuottivatkin hyviä ja toiminnallisia ideoita ihmisten tavoittamiseen esimerkiksi elokuvan keinoin.

Osallistujat kokivat raadin pääosin positiivisena menetelmänä vaihtaa ajatuksia vapaaehtoisuudesta erilaisten ihmisten kanssa. Raatiin toivottiin vielä enemmän osallistujia erityisesti järjestökentän ulkopuolelta tuomaan uusia ideoita ja näkemyksiä vapaaehtoistoimintaan. Raatiin osallistuneen Juha Karppisen mielestä parasta raadissa oli se, että kaikki pääsivät kertomaan oman mielipiteensä ja tulivat kuulluiksi. ”Olen ollut kauan sitten vapaaehtoistyössä mukana, nyt tuli kipinä lähteä mukaan tekemään”, Karppinen kertoi raadin palauteringissä.

Kuvassa Ibrahim Al Hassan ja Arja Issakainen, jotka osallistuivat raatiin.

Raadin kutsui kokoon Rovaniemen kaupungin, Rovalan Setlementin monikulttuurisuuskeskus MoniNetin, Rovaniemen Neuvokkaan ja Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen yhteinen esiselvityshanke. Kuntalaisraati tuottaa tietoa ja toimintaideoita esiselvitykseen ja sitä kautta mahdolliseen järjestöjen ja kaupungin yhteiseen hankkeeseen.

Raati ideoi miten uusia ihmisiä saataisiin mukaan järjestötoimintaan.

Kuntalaisraatityöskentelyä jatketaan tiistaina 2.2. klo 16.30 Rovaniemen Järjestötalolla. Raatiin ovat tervetulleita niin vanhat ja uudetkin osallistujat. Helmikuun raadissa arvioidaan ja kehitetään erilaisia kuntalaisten kuulemisen malleja.


Jos kiinnostuit ja haluat mukaan kuntalaisraatiin, ilmoittaudu sähköpostitse järjestöyhdyshenkilö  Taika Kopra, taika.kopra@rovaniemi.fi, puh. 040 662 5504

tiistai 1. joulukuuta 2015

Järjestökeskus Kitinen ry Sodankylästä esittäytyy


Kirjoittajana on järjestökeskuksen työntekijä Kaisa Kulmala


Sodankylässä on ollut vuosia esillä järjestöjen toive saada oma ”kotipesä”, yhteinen paikka missä voisi kokoontua ja järjestää erilaisia tapahtumia, tilaisuuksia, koulutuksia ja kokouksia. Tuota toivetta tukee myös vuonna 2011 yliopisto-opiskelijan toimesta tehty kysely paikallisjärjestöille. Tilatarpeen lisäksi esille nousi erilainen järjestötoimintaan liittyvä koulutus, vapaaehtoisten välitystoiminta ja tukipalvelut. 

Toiminnan edistämistä varten perustettiin kahdeksan paikallisjärjestön voimin Kylätalo Kitinen ry, joka merkittiin Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteriin 10/2012. Järjestön nimi muutettiin vuonna 2014 Järjestökeskus Kitinen ry:ksi.
Yhdistyksen tarkoituksena on lisätä kuntalaisten hyvinvointia:
– vahvistamalla rekisteröityjen paikallisjärjestöjen toimintaedellytyksiä;
– edistämällä Sodankylässä toimivien rekisteröityjen paikallisjärjestöjen vapaaehtoistoimintaa;
– mahdollistamalla yhteistyön toimivuuden Sodankyläläisten rekisteröityjen järjestöjen kesken;
– edistämällä rekisteröityjen järjestöjen osallisuutta ja yhteistyötä julkisella
sektorilla;
– toimimalla jäsenyhteisönsä edunvalvojana ja edustajana.

Järjestökeskus Kitinen ry on toiminut 10/2011 asti entisellä Kitisenrannan koululla.
1.11.2015 lähtien toimitilat sijaitsevat ydinkeskustassa, Jäämerentie 19:ssa sijaitsevassa ent. Simosen liikekiinteistössä. Käytössä on n. 200 neliön tilat, jotka sijaitsevat katutasossa.  Tila toimii järjestöjen yhteisenä matalankynnyksen kokoontumis- ja kokouspaikkana. Sijainnin puolesta tilat ovat keskeisellä paikalla ajatellen mm. järjestöjen esille tuloa ja tavallisen kuntalaisen saavutettavuutta. Esim. Aamukahvit –tapahtumaan osallistuminen helpompaa uusien tilojen myötä.
Isompien tilojen myötä myös toiminnan sisällön odotetaan vastaavan entistä enemmän järjestöjen toiveita ja kehittämistarpeita. Tilojen hyödyntäminen on mm. virittänyt keskustelua kunnan perhetyön ja MLL:n kanssa perhekahvilatoiminnan aloittamisesta. Lisäksi paikkakunnalla asuvien maahanmuuttajien toimesta, yhteistyössä Vapaaseurakunnan kanssa, kokeillaan kulttuurikahvilatyyppisen toiminnan aloittamista. Toiminnan avauksena, Ravintolapäivänä vietetään järjestökeskuksella ”African Restaurant” päivää, jonka käytännön toteuttamisesta vastaavat paikkakunnalle muuttaneet afrikkalaiset. Lisäksi Suomi-Venäjäseura on kiinnostunut kokeilemaan säännöllistä Venäjäiltaa, esim. elokuvien katselun merkeissä.
Järjestökeskusten verkosto tutustumassa uusiin tiloihin.

Järjestöillä on omia teemaviikkoja pitkin vuotta. Tulevaisuudessa järjestöt voivat hyödyntää tiloja teemaviikkojen toteutuksessa. Lisäksi yhteiset esiintymiset esim. Ystävänpäivänä, jne. ovat toivottavia.

Erilaisia koulutuksia toteutetaan tarpeen ja kysynnän mukaan. Järjestöjen taloushallinnon perusteet, puheenjohtajien tapaamiset ja vapaaehtoistoiminnan perusteet lukiolla tulevat olemaan vuoden 2016 suunnitelmissa.

Tiedottamisessa käytetään aktiivisesti paikallislehti Sompiota, joka ilmestyy Sodankylän kunnan alueella sekä Lapin kansaa, joka ilmestyy laajemmin lapin alueella. Kotisivut ovat valmistumassa ja ne julkaistaan vuoden 2016 alussa. Kotisivujen avulla jäsenjärjestöt voivat tiedottaa mm. omia tapahtumia ja tapaamisia. Lisäksi tilojen varaus tapahtuu sivujen kautta. Kotisivut linkitetään myös kunnan omiin sivuihin, jotta tiedottaminen toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja vaivattomasti. Yhteistyötä tehdään myös lappilaiset.fi- sivuston kanssa. Käytössä on myös Facebook. Tiedottamisessa olennaista on myös perinteinen sähköposti ja järjestökeskuksen ilmoitustaulu.


Tervetuloa tutustumaan!