perjantai 11. joulukuuta 2015

Kuntalaisraati kehittämässä vapaaehtoistoimintaa Rovaniemellä

Kirjoittajana Taika Kopra

Rovaniemen Järjestötalolla kokoontui tiistaina 1.12. ensimmäinen vapaaehtoistoimintaa kehittävä kuntalaisraati. Kuntalaisraatiin osallistui järjestöjen vapaaehtoisia, järjestötyötä tekeviä ja kuntalaisia, jotka eivät toimi tällä hetkellä missään järjestössä. Paikalla oli kahdentoista hengen joukko eri-ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia rovaniemeläisiä.

Raadissa työskenneltiin pienryhmissä fasilitaattoreiden eli keskusteluttajien ohjauksessa.

Raatilaisten tehtävänä oli aluksi pohtia vapaaehtois- ja järjestötoimintaan osallistumisen esteitä kuntalaisten näkökulmasta. Esimerkiksi heikko tiedotus, pitkät välimatkat ja mielikuvat vapaaehtoistyön sitovuudesta ja vaikeudesta nousivat esiin toimintaan osallistumisen esteinä. Seuraavassa vaiheessa raatilaisille annettiin vapaat kädet ideoida keinoja, joilla esteistä päästään eroon. Ratkaisuehdotuksia sai miettiä vailla huolta arjen realiteeteista kuten rahasta, ja raatilaiset tuottivatkin hyviä ja toiminnallisia ideoita ihmisten tavoittamiseen esimerkiksi elokuvan keinoin.

Osallistujat kokivat raadin pääosin positiivisena menetelmänä vaihtaa ajatuksia vapaaehtoisuudesta erilaisten ihmisten kanssa. Raatiin toivottiin vielä enemmän osallistujia erityisesti järjestökentän ulkopuolelta tuomaan uusia ideoita ja näkemyksiä vapaaehtoistoimintaan. Raatiin osallistuneen Juha Karppisen mielestä parasta raadissa oli se, että kaikki pääsivät kertomaan oman mielipiteensä ja tulivat kuulluiksi. ”Olen ollut kauan sitten vapaaehtoistyössä mukana, nyt tuli kipinä lähteä mukaan tekemään”, Karppinen kertoi raadin palauteringissä.

Kuvassa Ibrahim Al Hassan ja Arja Issakainen, jotka osallistuivat raatiin.

Raadin kutsui kokoon Rovaniemen kaupungin, Rovalan Setlementin monikulttuurisuuskeskus MoniNetin, Rovaniemen Neuvokkaan ja Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen yhteinen esiselvityshanke. Kuntalaisraati tuottaa tietoa ja toimintaideoita esiselvitykseen ja sitä kautta mahdolliseen järjestöjen ja kaupungin yhteiseen hankkeeseen.

Raati ideoi miten uusia ihmisiä saataisiin mukaan järjestötoimintaan.

Kuntalaisraatityöskentelyä jatketaan tiistaina 2.2. klo 16.30 Rovaniemen Järjestötalolla. Raatiin ovat tervetulleita niin vanhat ja uudetkin osallistujat. Helmikuun raadissa arvioidaan ja kehitetään erilaisia kuntalaisten kuulemisen malleja.


Jos kiinnostuit ja haluat mukaan kuntalaisraatiin, ilmoittaudu sähköpostitse järjestöyhdyshenkilö  Taika Kopra, taika.kopra@rovaniemi.fi, puh. 040 662 5504

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti