torstai 6. marraskuuta 2014

Ammatinvaihtaja

Olen kohta viisikymppinen perheellinen nainen pohjoisesta, Sodankylästä. Olen ammatinvaihtaja. Olen jo edellisessä työssäni ollessani miettinyt päihdetyötä ja sen tekemistä. Kun minulle tarjoutui eläkevakuutusyhtiön tarjoama mahdollisuus 5kk työkokeiluun 2012, tartuin siihen heti. Soitin Lapin Sinisarastus ry:n toiminnanjohtajalle. Sovimme tapaamisen ja niin pääsin kokeilemaan työtä päihdepuolella. Heti ensimmäisen viikon aikana tiesin, että tämä on minun juttuni. Työ oli antoisaa ja jokainen päivä oli erilainen. Työssä huomasin kuinka pienilläkin asioilla on suuri merkitys. Työ vei minut mennessään ja niinpä hainkin lähihoitajakoulutukseen, johon pääsin. Perusopinnot suoritin Ammattiopisto Lappian verkkopainotteisessa ryhmässä (työvoimapoliittinen koulutus). Perusopinnot päättyivät 7.5.2014 ja elokuussa aloitin osaamisalaopinnot oppisopimuksella Lapin Sinisarastuksella. Suoritan tällä hetkellä mielenterveys- ja päihdetyön opintoja. Teoria jaksot käyn Rovaniemellä muutamana päivä kuukaudessa LAO:lla. Opinnot päättyvät 29.5.2015.

Työhöni kuuluvat mm. perusterveydenhuollon tehtäviä, viriketoiminnan järjestäminen, ohjaaminen sekä kahden keskeiset keskustelut. Työni on antoisaa molemmin puolin. Opinnäytetyönä järjestin yön yli kestävän leirin kuntoutujille sekä päiväkeskuskävijöille. Leirin tarkoituksena oli yhdessä olo, yhdessä tekeminen ja luonnosta nauttiminen. Saimme kaikki ruokatavarat lahjoituksina yrittäjiltä. Teimme ruuat yhdessä sekä kaikki muutkin askareet. Leiri onnistui todella hyvin. Viikko-ohjelmani olen suunnitellut sen mukaan mihin kuntoutujat tarvitsevat tukea. Syksyn teemana ovat voimavarat ja yhteishenki. Olen huomannut kuinka koulussa opittava teoria antaa työkaluja arjen tekemiseen sekä kohtaamiseen. Yksikään päivä ei ole samanlainen, mutta siltikin varmuuteni unelmaani kohti kulkemiseen kasvaa vain. Onneksi on tämä aikuisena opiskelemisen mahdollisuus.

Työssäni saan kohdata ihmisen avoimesti kasvokkain. Työ on aitoa ja ihmisläheistä. Itse arvostan ja kunnioitan jokaista ihmistä omana yksilönä sekä olen hänelle aidosti läsnä. Minulle työni merkitsee paljon ja teenkin sitä suurella sydämellä. Ennakkoluulottomuus sekä aitous ovat tärkeitä. Luottamus on ansaittava ja jos sen menettää niin sitä on turha kuvitellakaan uudelleen saavansa rakennettua. Arjessa jaksamisen tukeminen ja päivästä päivään selviämisen tukeminen on joka päiväistä työtä. Toisen ihmisen hyväksyminen ja kunnioittaminen sellaisenaan kuin hän on, ovat avainasioita luottamuksen rakentamiseen ja yhteistyöhön kuntoutujien sekä päiväkeskus kävijöiden kanssa. Tavoitteiden asettaminen ja haaveiden toteuttaminen vaativat pitkäjänteisyyttä ja aikaa. Askel kerrallaan mutta varmoin askelin edetään. Itse en voi enää ajatellakaan tekeväni muuta työtä. Tämä on se unelmani joka toteen käy. Ammattitaitoa ja teoria pohjaa voi onneksi aina vain vahvistaa. Elämä on ikuista oppimista.

Lapin Sinisarastus on perustettu vuonna 2005 ja se on valtakunnallista päihdetyötä tekevän Sininauhaliiton jäsenjärjestö. Järjestön ylläpitämä päihteetön päiväkeskuksen toiminta kuuluu Sodankylän kunnan päihdehuollon avopalveluihin. Päihteetön päiväkeskus on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa tuetaan asiakkaan fyysisiä, sosiaalisia, psyykkisiä ja hengellisiä tarpeita. Toiminnan tarkoituksena on tarjota arkipäiviin vaihtoehto päihteettömän päivän viettämiseen.

Järjestön periaatteita ovat päihteettömyys, erilaisuuden hyväksyminen, toisen kunnioittaminen, avoimuus, tasavertaisuus, yhteisöllisyys, vertaistuki ja perustarpeiden saatavuus. Järjestön toiminta-alueita ovat päiväkeskustoiminnassa; työtoiminta, työapupalvelu, ruokailu, kirpputori, virike- ja retkitoiminta, lukutila ja nettimahdollisuus, keskusteluapu, puutyöt, mattojen ja poppanoiden valmistus, pullakirkko, kuukauden viimeinen perjantai ilmainen lounas, opiskelijayhteistyö, seurakuntayhteistyö. Työllistämispalvelut; kuntouttava työtoiminta, palkkatuki ja työharjoittelu/työkokeilu. Lisäksi on asumisneuvontaa ja – ohjausta päihteettömään asumiseen ja vapaaehtoistoimintaa (viriketoiminnan/pullakirkon/ilmaisruokailun järjestäminen, kirpputori, hallitustoimintaan osallistuminen sekä kangaspuilla kutominen). Lapin Sinisarastus ry tekee todella tärkeää ja korvaamatonta työtä.

Riitta Hokkanen,
lähihoitaja oppisopimusopiskelija,
Lapin Sinisarastus ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti