Kirjoittajina Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen Oppilaitosyhteistyöhankkeen työntekijät Marika Ahola ja Tuula Myllykangas
Lapin yliopiston ensimmäisen vuoden sosiaalityön opiskelijat ovat
saaneet opintojensa aikaisen ensikosketuksen ihmisten kohtaamiseen, ihmisten arkeen ja todellisuuteen toimimalla vapaaehtoisina sosiaali- ja terveysjärjestöissä sekä kuulemalla aitoja kokemuksellisten asiantuntijoiden tarinoita. Vapaaehtoistehtäviä opiskelijoille tarjosivat Rovaniemen Seudun Vapaaehtoistyönkeskus Neuvokas, Suomen Punaisen Ristin Lapin piirin Kaveri-toiminta, Rovalan Setlementti Ry:n monikulttuurikeskus MoniNet, Setlementtiliiton Yhdessä mukana -projekti, Erityislasten Omaiset ELO ry, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piiri, Rovalan Nuoret ry:n Tyttöjen talo, Lapin MS-yhdistys, Lapin Näkövammaiset ry, Lapin ensi- ja turvakoti ry sekä Hyvän mielen talo ry.
Aikaisemmin tutustuminen on tapahtunut julkisen palvelusektorin puitteissa. Lähtökohdat kohtaamiselle ovat erilaiset. Päätöksiä tekevän ammattilaisen ja apua hakevan asiakkaan sijasta tilanteessa kohtaavat kaksi tasa-arvoista ihmistä, molemmat antaen ja saaden.
Sosiaalityön opiskelijoiden Pestuumarkkinat sosiaali- ja terveysjärjestöjen vapaaehtoispaikkoihin |
Sosiaalityön opiskelijat ovat uudenlaisen tilanteen edessä. Perinteisesti suomalaisen sosiaalityön ydinosaamisen alueeksi mielletään kunnallinen sosiaalityö painottuen toimeentulotukeen ja lastensuojeluun. Ammattilaisen ja asiakkaan kohtaamista määrittävät ja raamittavat ulkoiset ehdot lainsäädännöstä kuntien ohjeistuksiin. Ympärillä olevat rakenteet luovat helposti erilaisiin valtasuhteisiin nojautuvan vastakkainasettelun. Oppikirjojen idealistinen ajatus kumppanuudesta voi tuntua vaikealta tavoittaa.
Kumppanuus, jaettu asiantuntijuus ja tasavertaisuus saavat laajemmat toteutumismahdollisuudet lähelle ihmistä sijoittuvalla järjestökentällä. Järjestössä vapaaehtoisena toimiminen antaa opiskelijoille mahdollisuuden nähdä sosiaalialan kenttää laajemmin: “Avasi näköaloja sosiaalitoimen kenttään”. Järjestöjen yhteiskunnallinen rooli ja niiden tarjoamat moninaiset mahdollisuudet avautuvat tuleville sosiaalityöntekijöille.
Suurimman annin opiskelijat kokivat saavansa erilaisten kokemuksellisten asiantuntijoiden kohtaamisesta. Ihmisten aidot “käytännön elämäntilanteet antoivat hyvää perspektiiviä käytännön työhön”. Kokemuksellisten asiantuntijoiden omakohtaiset kokemukset koettiin “erittäin koskettavina ja tunteita herättävinä”. Välitön, ilman ohjaavia rakenteita tapahtuva kohtaaminen, tuo tarinan kertojan ja kuulijan lähelle toisiaan.
Meille Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen Oppilaitosyhteistyöhankkeen työntekijöille Lapin yliopiston pilotin kokemukset ovat antaneet vahvistusta järjestötietouden ja kokemuksellisuuden merkityksestä sosiaalityön opinnoissa. Opiskelijoiden, järjestöjen, kokemuksellisten asiantuntijoiden ja opettajien palautteet rohkaisevat viemään tavoitteitamme eteenpäin. Ajatus, että ihminen tulee ennen rakenteita, pitää edelleen paikkansa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti