tiistai 5. toukokuuta 2015

Yhdessä tekemisen suurempi viisaus


Kirjoittajana Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Ahtiainen

”Hyvinvoivat järjestöt luovat pohjan hyvinvoivalle kunnalle” totesi Lapin aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Seppo Lehto jossakin yhteisessä tapaamisessa viime vuoden aikana. Lause kirjattiin ylös myös Arjen turvaa kunnissa -hankkeen tuottamaan kuntien viritysoppaaseen. Tämä havainto kuvastaa hyvin järjestöjen roolin vahvistumista Lapissa viime vuoden aikana.

Moninaisuuden särmikkyyttä 

Lapissa toimii noin 7200 rekisteröitynyttä yhdistystä. Jokainen yhdistys on perustettu tiettyä tehtävää varten ja sen olemassaolo jäsenilleen on merkityksellinen. Järjestökentän moninaisuus on suuri rikkaus ja mahdollisuus. Se voi olla myös haaste ja joskus myös kehittymisen ja toimimisen este.

Järjestötyö on myös hyvin innovatiivista, se mahdollistaa uusien toimintoja kehittävien ideoitten nopean toteuttamisen. Siksi järjestöt ovat usein olleet edelläkävijöitä, uuden kehittäjiä. Järjestöt kokoavat myös paljon vahvoja persoonallisuuksia toteuttajiksi. Usein persoona nousee keskeisemmäksi kuin toiminta, mutta ilman aktiivisia persoonia toiminta voisi jäädä kovin tasapaksuksi. Järjestötoiminta on myös yhteisöllistä tekemistä. Se kokoaa yhteen yhteisen arvopohjan ja tavoitteen saavuttamiseen. Yhteisössä toimii myös ryhmädynamiikan lait ja se voi johtaa joskus paikallaan seisovaan ja sulkeutuneeseen joukkoon, joka pyörii omaa ympyräänsä.

Olen tehnyt järjestötyötä 25 viimeistä vuotta. Se on reilusti yli puolet työhistoriastani, mitä on takana nyt 38 vuotta. Tänä aikana järjestöjen rooli ja merkitys on vaihdellut mitäänsanomattomasta keskeiseen yhteiskunnalliseen toimijaan, mutta aina järjestöillä on ollut oma tärkeä tehtävänsä.

Tänään järjestöjen rooli ja merkitys on nousussa. Järjestöjä kutsutaan kumppaneiksi, tekijöiksi, kehittäjiksi. Joskus myös pelastajiksi. Odotukset eivät aina ole realistisia tai rehellisiä saatikka vilpittömiä. Mutta yhä useammin järjestöjen osaaminen, innovatiivisuus ja joustavuus tunnustetaan tasavertaiseksi osaksi hyvinvointiyhteiskunnan uutta rakentamista.

Myllerryksen keskellä

Yhteiskunnallinen murros laittaa tällä hetkellä rakenteita uusiksi aika isolla rytinällä. Hyvinvointiyhteiskunnan perustat natisevat. Arvot ovat muuttuneet kovemmiksi, ihmiset itsekeskeisemmiksi. Selfie-kulttuuri leviää vauhdilla pääministerin lanseeraamana.

Tässä ajassa, näissä hetkissä järjestön äänen tulisi olla selkeä, kova ja kantava. Pitäisi puhua ”vanhanaikaisista” asioista; yhteisöllisyydestä, yhdessä tekemisestä, toisista huolehtimisesta, yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvoisuudesta. Heistä, joita ei ole huomattu, heistä jotka ovat tipahtaneet syntyneisiin rakoihin. Niistä asioista, mitkä ovatkin tätä aikaa ja tulevaisuutta.

Tähän toteuttamiseen tarvitaan järjestöjen yhdessä tekemistä. Meillä tulee olla rohkeutta kulkea jälleen edellä, näyttää esimerkkiä, ylittää sektoreita, poistaa ennakkoluuloja ja yhdistää voimavaroja.

Lapissa on oltu kehityksen kärjessä

Lapissa järjestöjen roolia on vahvistettu viimeisten vuosien aikana Lapin liiton yhteyteen perustetun järjestöneuvottelukunnan kautta. Järjestöneuvottelukunta mahdollistaa kaikkien järjestöjen vaikuttamisen maakunnallisessa päätöksenteossa. Järjestöneuvottelukunnan laatima koko maakuntaa kattava järjestöstrategia luo pohjan järjestöjen yhteistyölle kaikilla eri toiminnan tasoilla.

Toinen merkittävä järjestöjen vaikuttamisen paikka on ollut Lapin aluehallintoviraston laatima sisäisen turvallisuuden ohjelma Lapin toimenpidesuunnitelma, missä järjestöt ovat olleet mukana aina suunnittelusta toteuttamiseen saakka. Toimenpidesuunnitelman 73:sta kohdasta järjestöt ovat mukana 43:ssa. Sisäisen turvallisuuden ohjelman maakunnallisen toimintamallin pohjalta kehitetty Arjen turvaakunnissa toimintamallissa järjestöt  ovat yhtenä keskeisenä toimijana kehittämässä kunnan hyvinvointia ja turvallisuutta.

Lapin Sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen toteuttama järjestörakenne on luonut maakuntaan uusia yhdessä tekemisen paikkoja ja foorumeita sekä koonnut järjestöt ja viranomaiset yhteen rakentamaan hyvinvoivaa Lappia.

Vaikuttamisen aika

Kevään eduskuntavaalit ja Sote – uudistuksen konkretisoituminen käytännön toimenpiteiksi,  siinä kaksi keskeistä vaikuttamisen paikkaa alkuvuodeksi. Lapinsosiaali- ja terveysturvayhdistys kutsuu kaikkia toimijoita ja järjestöjä mukaan tulevan vuoden tapahtumiin, foorumeihin ja verkostoihin niin virtuaalisiin kuin kasvokkainkin tapahtuviin. Keskustelemaan, vaikuttamaan ja kehittämään yhdessä! Ja muistattehan perinteiset Lapin sosiaali- ja terveysturvan syyspäivät jälleen syksyllä 10–11.9.2015 Ylläksellä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti